tiistai 1. toukokuuta 2012

munkit

Tässä munkit siman kaveriksi. Meillä tehtiin tänä vuonna vappumunkit yhteistoimin, emäntä valmisteli ja isäntä paistoi. Ja hyvää tuli. :) Pitemmittä puheitta, munkkirinkulamme olkaa hyvä:



Munkit:
(n. 30- 40 kpl)
50 g hiivaa
5 dl kevytmaitoa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 tl kardemummaa
noin 14 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
100 g pehmeää voita

paistamiseen 1,5 kg kookosrasvaa
pinnalle sokeria

Liuota hiiva lämpimään maitoon. Lisää kananmunat. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, puolet jauhoista ja suola. Vaivaa hyvin. Jatka vaivaamista jauhoja lisäten. Lisää lopuksi pehmeä rasva ja tarvittaessa lisää jauhoja. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Jätä taikina leivinliinan alle kohoamaan. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Hyvä niksi on lämmittää mikrossa esim taikinaan tulevaa rasvaa hieman että mikro on  valmiiksi vähän lämmin. Sitten taikinakulhon voi asettaa mikroon leivinliinalla peiteltynä ja ovi kiinni. Lämmin ja vedoton kohoamispaikka kuten suositellaan! Kokeilin tällä kertaa ja taikina kohosi mielestäni normaalia nopeammin, joka on tietty aina plussaa.

Pyörittele kohonneesta taikinasta kaksi pötköä ja jaa pötköt yhtäsuuriin pullapaloihin. Pyörittele paloista munkkeja jauhoja apuna käyttäen ja anna levätä vielä hetken liinan alla. Sulata kookosrasva tilavassa kattilassa ja tarkista sopiva paistolämpötila. Itse alan paistamaan munkkeja sulassa rasvassa kun pieni nokare taikinaa ruskistuu kohtuullisen nopeasti rasvaan pudottuaan. Pidä levy keskilämmöllä, varo rasvapaloa ja pidä kattilan kantta käsillä koko paistamisen ajan.
Munkkirinkilöitä varten paina etusormet läpi taikinapallon keskeltä ja muotoile varoen renkaan muotoon. Laske kuumaan rasvaan ja paista molemmat puolet kauniin ruskeaksi. Nosta valmiit munkit talouspaperin päälle ja sokeroi lämpimänä. 
Munkkien paistamisesta sen verran, että omasta mielestäni kookosrasva on todellakin paras vaihtoehto munkkien paistamiseen, itse en paistaisi muussa. Mutta makuja on toki monenlaisia. Rasvan voi käyttää uudelleenkin paistorasvana, kun sen säilöö siivilöitynä kylmässä.

Hauskaa vappua! :) 



2 kommenttia:

  1. Kiitos, hyviähän nuo oli. Jostain syystä meille päätyi niitä muutama kotiinvietäväksikin...

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla että maistui! Juu aina pari munkkia nyt kotiinpäinkin pitää saada. :)

    VastaaPoista