torstai 14. kesäkuuta 2012

mehevät kaura-rusinakeksit


Leivoin pitkästä aikaa perheemme suosikkeja kaura-rusinakeksejä. Sanon suosikkeja, koska aikoinaan leivoin näitä lapsuudenkodissani. Sitten jälkeenpäin miehelleni. Ja niin edelleen. Perhepiirissämme koukutus näihin kekseihin näyttää vain jatkuvan. Vaikuttaa siltä, että meidän huushollissa nämä pikku keksit lyövät monesti laudalta kaikki muut leipomukseni. Ohje on löytynyt aikoinaan Frendien reseptikirjasta Kokkausta ja sydänystäviä, josta olen täällä jo aiemminkin sovellellut jenkkityylisiä massiivisia pikkuleipiä. Alkuperäiseltä nimeltään keksit ovat "Phoeben kuuluisia kaura-rusinakeksejä". Kuuluisiksi nämä on kyllä näyttäneet tulleenkin. Ja eihän siitä mihinkään pääse: lasillinen kylmää maitoa ja tuore, mehevä kaura-rusinakeksi ovat vain niin herkullinen makupari. Niin sitä palaa perusasioiden ääreen.

" Phoebe: Okei. Emme ole tunteneet toisiamme kovin kauan. On kolme asiaa jotka teidän täytyy tietää minusta. Yksi: ystäväni ovat minulle tärkein juttu koko maailmassa. Kaksi: en ikinä valehtele. Ja kolme: teen maailman parhaita kaurarusinakeksejä.

Rachel: Okei. Kiitos, Pheebs. Miksen ole maistanut näitä aikaisemmin?

Phoebe: No, en tee niitä kovin usein. Koska se ei olisi kovin reilua muita keksejä kohtaan."


 


Kirjassa kerrotaan, että keksit ovat niin maukkaita, että yleensä Phoebe syö ne yksin. En ihmettele. Voisin kuitenkin suositella herkuttelemaan näillä hyvässä seurassa. Sitten tekee mieli leipoa niitä uudestaankin. Ja uudestaan. Ja uudestaan.. ja uudestaan :)




Mehevät kaura-rusinakeksit:

n. 20 muhkeaa keksiä

n. 200 g margariinia tai voita
1, 75 dl fariinisokeria
1,5 dl kidesokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
5 dl kaurahiutaleita
reilu 3 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
3/4 tl ruokasoodaa
1 pkt rusinoita ( n. 4 dl)


koristeluun
tomusokeria




Kuumenna uuni vajaaseen 190 asteeseen. Vaahdota margariini ja sokerit vaaleaksi ja kuohkeaksi. Vatkaa kananmuna ja vaniljasokeri tasaisesti joukkoon. Sekoita rusinoita lukuunottamatta kaikki kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivat aineet taikinaan ja lisää lopuksi joukkoon rusinat. Sekoita hyvin. Laske kukkuraisia ruokalusikallisia taikinaa uuninpellille n. 5 cm päähän toisistaan. Itselläni on tapana lisäksi hieman muotoilla taikinanokareita valmiiksi pyöreään muotoon pellille niitä laskiessa. Paista keksit kevyesti kullanruskeiksi, 12-15 minuutin ajan. Paistoaika riippuu paljolti minkäkokoisia keksejä tekee. Kannattaa olla hyvin tarkkana ettei keksit pääse paistumaan ylikypsiksi asti, sillä silloin pehmeys on mennyttä. Aivan paistoajan loppuvaiheessa voi keksejä vielä kevyesti painaa keskeltä, jolloin koostumus on mielestäni parempi.

Jäähdytä keksejä ensin peiteltynä pellillä ja siirrä ne sitten vielä hetkeksi ritilälle jäähtymään. Voit koristella keksit siivilöimällä pinnalle runsaasti tomusokeria kuten kuvassa. Noin niinkuin pisteenä i:n päälle.
Tarjoile tuoreina maitolasillisen kera!  

(muokattu ohjeesta Phoeben kuuluisat kaurarusinakeksit, Kokkausta ja sydänystäviä- kirjasta)


Keksit säilyvät parhaimpana kannellisessa rasiassa ilmatiiviisti säilöttynä. Tämä on muuten sitten hyvin helppo pikkuleipäohje. Haastavinta on löytää uunin kanssa sujuva yhteistyö, jolloin keksit paistuvat ideaalin ajan ideaalissa lämpötilassa. Paistumista kannattaa siis tarkkailla, koska ilmoitettu aika on näemmä melko suhteellinen. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. 

Kaunista kesäkuun jatkoa!

:)


11 kommenttia:

  1. Aivan ihana resepti taas! :) Nämä sinun päivitykset ovat niin maanmainioita! Nytkin kuvia katselessa voi jo aistia miten hyviltä keksit maistuvat..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kauniista sanoista :) Mukavaa tietää että herkut kelpaa muillekin. Nämä keksit on tosi hyviä.

      Poista
  2. Tämä mies sekoaa, kun saa näitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on! ;) Hyvä ettei sentään liian usein tarvi seota :) jaksaa paremmin kun on hyvää mitä odottaa.

      Poista
  3. Olin jo aikeissa leipoa rasvattomia kaurakeksejä mutta ihanien kuvien ja mainospuheen perusteella on melkeinpä pakko vaihtaa terveyseväät näihin :)

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. kiitos kiitos kivoista kommenteista! nämä pikkuleivät on kyllä- pakko myöntää- kehujen arvoiset ;)

      Poista
  5. Täälläkin maistui, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista