perjantai 12. lokakuuta 2012

porkkanakakku


Syksyn tullen maistuu taas mausteinen porkkanakakku pehmeällä tuorejuustokuorrutteella. Kakku on tehty samalla porkkanakakun pohjan ohjeella kuin aiemminkin täällä blogissani, mutta tällä kertaa lisäilin vielä entisestään porkkanaraasteen ja kanelin määrää. Ja tulipas mehevä ja mausteinen pohja. Tässä ohje n. 10 hlön kakulle:

Porkkanakakku: 

4 kananmunaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia (laitoin aavistuksen reilummin)
1 tl vanill.sokeria
0,5 tl suolaa
4 porkkanaa
1,5 dl öljyä
1 dl mantelirouhetta


tuorejuustokuorrute:

600 g tuorejuustoa esim. Philadelpia on tähän todella hyvä
1,5 dl tomusokeria tai toivotun makeuden mukaan 
1/2 appelsiinin mehu tai tuoremehua
raastettua appelsiininkuorta 


 Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Vatkaa sokeri ja kananmunat sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vaahtoon samalla sekoitellen porkkanaraaste, kuivat aineet ja öljy. Paista kakku 190 asteisessa uunissa, voidellussa kakkuvuoassa uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Varo availemasta uunia liian aikaisin, ettei kakku lässähdä mutta tarkkaile ettei kakku pala. Jos pinta alkaa saamaan liikaa väriä, paistumisen loppuvaiheessa voi asettaa kakun päälle palasen leivinpaperia suojaamaan pinnan palamiselta. Tarkista kakun kypsyys cocktail-tikulla tms painamalla kakun keskeltä, jos tikkuun ei tartu enää taikinaa, on kakku valmis. Kumoa kakku vasta jäähtyneenä (tämä kestää, varaa aikaa jäähtymiseen).

 





















Valmista kuorrute ensin pehmentämällä tuorejuusto kulhossa sähkövatkaimella sekoittaen ja lisää sitten muut aineet joukkoon, tomusokeri siivilöiden, ettei se paakkuunnu. Mehua kannattaa lisäillä pienissä erissä jolloin kuorrutteen koostumusta saa muokkailtua omaan makuun sopivan paksuiseksi. Vatkaa lopulta koko seos sekaisin ja täytä jäähtynyt kakku pienellä määrällä kuorrutetta ja levitä loppu kuorrute kakun reunoille ja päälle. Koristeeksi voi ripotella esimerkiksi mantelirouhetta reunoille. Kakku säilyy kylmässä muutaman päivän, ja on yleensä parhaimmillaan seuraavana päivänä leipomisesta tekeydyttyään vielä jääkaapissa. Niin hyvää on että kannattaa kokeilla! :)


6 kommenttia:

  1. Oi miten ihania kuvia ja herkkuja täällä!! Kiva kun jätit viestiä joulublogiini, niin löysin tänne:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elisabet sekä Kanelia ja kardemummaa:
      Kiitoksia paljon. Porkkanakakku paitsi näyttää hyvältä, ON hyvää :))))
      -> Ja näin leipurin kaksoisleuka kehittyy ;)

      tervetuloa vierailulle myös uudestaan!

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Tämä sama resepti on tullut vastaan ainakin kaksi kertaa kun olen etsinyt porkkanakakun reseptiä joten täytyyhän sen olla hyvä, ensimmäinen näytti olevan jo vuodelta 2011! Reseptistä saa varmasti erinomaisen blogipäivityksen näin pääsiäisen alla. :) Muistatko minkä kokoiseen vuokaan tämän teit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Keittiökriitikko!
      Olen tehnyt tällä ohjeella jo monia porkkanakakkuja, ja hyvin onnistuu. Kunhan tarkkailee paistoaikaa eikä anna pinnan tummua liikaa. Vuoka on ollut yleensä varmaan ihan perus 24 cm halkaisijan irtopohjainen kakkuvuoka. Tälle määrälle sopivin koko. Jos tekee sitä isompaan kakkuvuokaan, suosittelen tekemään taikinan vaikka 1,5 kertaisena. Omasta mielestäni ehkä paras ajankohta tälle koristelun kannalta olisi kesällä, kun kakun saa koristeltua vielä tuoreilla mansikoilla, nam. Ne sopivat porkkanakakun ja kuorrutteen kanssa mielettömän hyvin yhteen. :)

      Poista