torstai 19. huhtikuuta 2012

lime-kookoskakku


Eksoottisen makuinen lime-kookoskakku erottuu muiden "kahvikakkujen" joukosta edukseen. Pehmeä kookos ja kirpakka lime ovat herkullinen makupari. Limeä en ole aikaisemmin käyttänyt leivonnassa tai ruuanlaitossa, vaikka sitrushedelmistä pidänkin. Nyt kuitenkin sain inspiraation kokeilla limeä täältä löytyneen ihanan reseptin johdosta. Ja kyllä kannatti. Ne pikkuiset vihreät pallot tulevat tästä lähtien kuulumaan ainakin meidän keittiömme varusteluun. :) Kakku on rakenteeltaan porkkanakakkumainen, mukavan mehukas ja kuorrutuksen sisältämän limemehun ansiosta myös raikas. Lisäsin kuorrutukseen purkillisen maustamatonta tuorejuustoa pehmentämään makeutta, Philadelphia sopi ainakin loistavasti tähän ja kuorrutuksesta tuli sopivan täyteläinen. Tässä tosiaan hieman erilainen kahvipöydän kakku, kannattaa kokeilla! Veikkaan että näin vapun alla tämä maistuisi varmasti myös siman kanssa.

Käytin itse US cups- mittaa alkuperäisen englannin kielisen ohjeen mukaan, mutta kirjaan tähän vastaavat määrät desilitroiksi muunnettuna, se kun kuitenkin tuppaa olemaan tutummin käytössä täällä meillä päin. Näillä määrillä kakkuun kului kuorineen ja mehuineen yhteensä 3 limeä.


Lime-kookoskakku
(8-12 annosta)

3,75 dl vehnäjauhoja (vaihtoehtoisesti osa tai täysin täysjyvävehnäjauhoja)
1,75 dl soijamaitoa tai kookosmaitoa (käytin vaniljan makuista soijajuomaa)
0,6 dl limen puristettua mehua
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1,25 dl öljyä tai juoksevaa margariinia (alkuper. ohjeen mukaan oliiviöljyä)
1,75 dl sokeria
1 rkl raastettua limen kuorta
2 kananmunaa
1, 25 dl kookoshiutaleita

kuorrutus:
3-4 rkl limen puristettua mehua
2,5 dl tomusokeria
2 tl raastettua limen kuorta
(lisäksi 1 pkt maustamatonta tuorejuustoa
esim. Philadelphia)

koristeluun:
1/2- 1 dl uunissa paahdettuja kookoslastuja

Sovelsin ohjetta omaan makuun sopivaksi.. Kakkuvuoan valinnasta sen verran, että itse käytin  suurempaa vuokaa (24 cm halkaisijan) kuin ohjeessa oli suositeltu joten kakusta tuli matalampi mutta mielestäni annospalaan nähden juuri sopiva. Korkeampi kakku saattaisi vaatia taas enemmän kuorrutetta kaveriksi. :)

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää sekoitellen vaahtoon. Lisää myös soijamaito, öljy, limen mehu ja raastettu kuori. Sekoita tasaiseksi. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun pyöreään kakkuvuokaan (halkasija n.20-24 cm) ja paista uunin alatasolla 175 C noin 40 minuuttia, tai kunnes pinta on kauniin kullanvaalea ja kakun keskeltä tikulla kokeiltaessa siihen ei irtoa taikinaa. Anna jäähtyä vuoassa 20-30 minuuttia peiteltynä. Kumoa sitten ritilälle jäähtymään täysin. 
Vatkaa kuorrutuksen aineet sekaisin, tarkista maku ja kaada kakun päälle. Koristele kakun pinta ripottelemalla sille uuninpellillä uunin jälkilämmössä hetken paahdettuja kookoslastuja. Näitä kookkaampia kookoslastuja löytää ainakin hyvin varustelluista suuremmista ruokakaupoista kuivattujen hedelmien ja pähkinöiden lähettyviltä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti