keskiviikko 9. marraskuuta 2011

sitruuna-marenkitorttu


Tein äidilleni syntymäpäivän kunniaksi perinteistä sitruuna-marenkitorttua. Torttu on meidän molempien suosikkeja :) Kirpeän makea sitruunatäyte sopii pehmeän marenkikuoren kanssa täydelliseksi makupariksi. Torttu on parhaimmillaan tarjoiltuna tuoreena, mutta jo tovin jäähtyneenä. Ohje taitaa olla alunperin Yhteishyvän Ruoka-liitteestä vuosien takaa ja samaa hyväksi todettua ohjetta käytän edelleen. Tein itse täytteen ja kuorrutteen kaksinkertaisena, jolloin kokonaisuudesta tuli täyteläisempi. Jos noudattaa tämän ohjeen määriä, kannattaa käyttää pienempää piirakkavuokaa, esim 20cm halkaisijaltaan. Valmiin marenkikuorrutteen päälle ripottelin juuri ennen tarjoilua sitruunankuoriraastetta tuomaan tuoksua ja tunnelmaa. :) Tätä kannattaa kokeilla- on nimittäin todella hyvää!

  Sitruuna-marenkitorttu

100g margariinia tai voita
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

täyte:
2 dl vettä 
1 1/4 dl sokeria
2 kananmunan keltuaista
2 rkl maissitärkkelystä (perunajauhotkin käy kun soveltaa pakkauksen ohjeen mukaan)
4 rkl sitruunamehua (noin 1 sitruuna)
1 tl raastettua sitruunan kuorta (käytin reilummin)
25 g voita tai margariinia

marenkikuorrute:
2 valkuaista
ripaus suolaa
1 dl tomusokeria

Pese sitruuna(t) huolellisesti lämpimällä vedellä ja juuresharjalla ennen kuorimista. Raasta sitruunan kuoresta vain keltainen osa, varo ettei alla olevaa valkoista, kitkerän makuista osaa pääse joukkoon. Purista sitten sitruunanmehu valmiiksi odottamaan. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää kananmuna ja vatkaa kuohkeaksi. Siivilöi jauhoseos vaahtoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Tässä auttaa jos kastelet kädet välillä kylmään veteen taikinaa levittäessä. Paista pohjaa 200 asteessa uunin keskiosassa n.20 minuuttia. Valmista täyte: sekoita vesi, sokeri, keltuaiset, maissijauhot ja sitruunanmehu kattilassa. Kuumenna kokoajan samalla sekoittaen, kunnes kiisseli muuttuu sakeammaksi ja läpikuultavaksi. Ota pois levyltä, lisää sitruunankuoriraaste ja voinokare. Sekoita tasaiseksi.
Levitä täyte kakkupohjan päälle. Anna tortun jäähtyä tässä vaiheessa ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Vatkaa valkuaiset suolan kanssa. Kun vaahto muuttuu kovemmaksi, lisää tomusokeri vähitellen ja vatkaa kunnes vaahto on kovaa. Levitä tai pursota marenkivaahto tortun pinnalle. Kypsennä uunissa n. 7 minuuttia tai kunnes marenki on saanut hiukan väriä. Anna jäähtyä huoneenlämmössä, ja tarjoile.

3 kommenttia:

  1. Ystäväni tulee huomenna kyläilemään ja pohdiskelin tässä, mitä tarjota.. ja täältähän löytyi hyvä idea. En ole koskaan maistanut tällaista torttua, mutta olen jo pitkään ajatellut, että pitäisi. Ajattelin tosin kokeilla versiota, jossa on vähän enempi täytettä ja marenkia :)

    VastaaPoista
  2. Kokeilemaan vaan :) ainakin meilläpäin tämä kuuluu lempiherkkujen joukkoon. Ja kannattaa ehdottomasti tehdä ainakin tuplamarengit- tuohon itsekin tein aika paljon extraa, sekä tuplatäytteen että tuplamarengin- kun oli iso vuoka ja alkuperäistarkoitus ois ollu pursottaa marenki kauniisti "ruusuille". Kello saneli kuitenkin toiset ehdot ja kuorrutus jäi sitten naturelliksi. :) Uskon että jos tuon viel pursottaisi niin nostaisi voluumia!

    VastaaPoista
  3. Hyvää tuli! Kiitos innotuksesta kokeilla vihdoinkin tällaista torttua :)

    VastaaPoista