tiistai 29. tammikuuta 2013

runebergin tortut

Hyvää alkanutta vuotta 2013 kaikille :) Tammikuu lähentelee jo loppuaan ja kuun vaihteen jälkeen onkin taas perinteisten leivonnaisten, runebergin torttujen ja laskiaispullien aika. Näistä ensimmäisiä meillä pidetään erityisesti arvossa. Olen hankkinutkin tortuille ihan varsinaisen tarkoitukseen sopivan silikonisen runebergin torttu-vuoan, jonka avulla saa ihan kivasti tasakokoisia leivoksia aikaan. Rakenne tortuissa on juuri uunista tultuaan vielä niin pehmoinen, että jäähtymiselle kannattaa antaa aikaa välttääkseen leivosten murtumisen. Enimmäkseen runebergin tortut taidetaan lopuksi maustaa/ kostuttaa manteliliköörillä tai punssilla, mutta käytän itse amaretto- makusiirappia, joka on alkoholiton makea mantelinen makusiirappi ja sopii makunsa puolesta juuri runebergin torttuihin todella hyvin. Makusiirappeja löytyy useita makuja, ja niitä voi käyttää esim. kahvijuomissa leivonnan lisäksi. Voin suositella lämpimästi kokeilemaan.

Runebergin tortut:
(8-10 kpl)

225 g voita
1 1/2 dl sokeria (voi laittaa myös puolet määrästä fariinisokeria)
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
1 1/2 dl korppujauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa

kostutus:
amaretto- makusiirappia
(esim. Monin Amaretto- makusiirappi)

koristeluun:
vadelmahilloa ja tomusokerikuorrutusta reunoille


Vaahdota voi ja sokeri, lisää joukkoon kananmunat. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Annostele taikinaa vuokiin enintään puolet niiden tilavuudesta, ne nousevat paistumisen aikana aika kivasti. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia, riippuen mitä vuokia käytät. Tarkkaile siis kypsymistä loppuvaiheessa. Anna leivosten jäähtyä rauhassa, mutta suojaa kuivumiselta. Kostuta leivoksia kevyesti  dippaamalla ne yksitellen makusiirapissa syvällä lautasella ja koristele. Annostele nokare hilloa keskelle leivosta ja pursota tomusokerikuorrutteella rengas hillon ympärille. Nautitaan Runebergin päivänä tai jo hyvissä ajoin kun makeanhimo yllättää! :)  

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

puolukkainen juustokakku


Hyvää 2. adventtisunnuntaita! :)
Viikonloppuna on kiva leipoa jotain makeaa perhepiirissä herkutteluun. Näin joulun alla teki mieli jotain vähän erilaista joten maustoin pohjaa kanelilla ja täytteessä maistuu kermaisen täyteläinen kondensoidun maidon makeus ja kirpeät puolukat. Nämä olivatkin oikein toimiva makupari. Kakku on parhaimmillaan rauhassa lepäiltyään uunista oton jälkeen ja vielä jäähdyttyään täysin jääkaapin kautta. Tarjoilun kanssa ei siis kannata kiirehtiä. Tämä ohje on sopiva 24 cm halkaisijan irtopohjavuokaan ja täyteläisen koostumuksensa  puolesta menekkiä voi mielestäni laskea noin palan per henkilö eli on aika riittoisakin.

 Puolukkainen juustokakku:

80 g sulatettua voita
300 g täysjyvädigestivekeksejä
kanelia

400-600g Philadelphia juustoa (käytin 400g)
1 prk kondensoitua maitoa
4 kananmunaa
n. 1dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
n. 1-2 dl puolukoita (käytin pakasteesta)

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Valmista ensin pohja. Sulata rasva ja hienonna keksit muruksi esimerkiksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Sekoita keksimuruihin sulatettu rasva ja mausta kanelilla maun mukaan. Painele seos irtopohjavuokaan pohjalle ja reunoille. Vuuan pohja kannattaa vuorata ensin leivinpaperipalalla, jotta valmista kakkua saa liikuteltua helpommin tarjoiluastialle. Notkista täytettä varten tuorejuusto sähkövatkaimella sekoittaen ja lisää joukkoon kondensoitu maito. Sekoita kunnes seos on tasainen. Lisää joukkoon munat (yksitellen), jauhot (siivilöiden) ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin tasaiseksi. Lisää seos irtopohjavuokaan taikinapohjan päälle. Ripottele lopuksi jäiset puolukat kakun päälle, ne uppoavat kyllä osin täytteeseen mutta eivät näin värjää kakkua. Paista noin tunti uunissa 150 asteessa. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja siirrä sitten vielä jääkaappiin viilenemään ennen tarjoilua. Tarjoilua varten voi säästää osan puolukoista ja ripotella koristeeksi kakun pinnalle. 
(Käytin suuntaa antavana ohjeena juustokakun ohjetta,
joka omana kokoonpanonaan löytyy täältä. )

torstai 6. joulukuuta 2012

kardemummakakku


Tämä on yksi lempikuivakakuistani näin talviseen aikaan. Kakkuhan maistuu ihan pullalle ja kardemumma on mielestäni yksi ihanimpia mausteita. Kuivakakku- luokituksestaan huolimatta tämä leipomus on kaikkea muuta kuin kuiva. Koostumus jää ihanan kosteaksi sisältä, kun ottaa kakun pois uunista oikeaan aikaan: juuri kun cocktail-tikulla kokeiltaessa taikinaa ei tartu enää tikkuun. Alunperin Kinuskikissalta löytynyt ohje on välillä leipoutunut tilanteen mukaan muffinsseina, kakkuna, uuninpellillisenä "piirakkapaloiksi" jne. Lisäsin ohjeeseen omat pikku muutokseni koristelun suhteen, mutta aivan alkuperäisenä Kinuskikissan ohjeena kakku löytyy tuolta linkin takaa, sieltä vain kurkkaamaan. Itselläni ongelmana tämän kakun suhteen on ollut yksi asia: miten saada kuvattua se tänne blogiin, ennen kuin se on jo paremmissa suissa tai matkalla maailmalle.. no, tässä on nyt jonkinmoista kuvaa edes havainnollistamassa lopputuloksen ulkokuorta. Vaikka sisältöhän se näissä kakkutouhuissa ratkaisee. Suosittelen siis kokeilemaan. ;)

Kardemummakakku:

150 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa (ei jauheena)
2 dl maitoa

 pinnalle:
rusinoita
mantelilastuja
raesokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen nopeasti sekoittaen. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Voitele ja korppujauhota pienikokoinen (halkaisija n. 20 cm) irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle rusinoita, mantelilastuja ja raesokeria. Paista 180-200 asteessa uunin keskitasolla 35-40 minuuttia. Suojaa pinta tarpeen vaatiessa foliolla. Jäähtyneenä kakun päälle voi vielä halutessaan siivilöidä "lumisen" tomusokerihunnun juuri ennen tarjoilua. 

Sydämellisesti tervetuloa uusille lukijoille!
Ainakin minusta näyttää että joku on tänne aivan viime aikoina tupsahtanut.
...ja tunnelmallista Joulun odotusta kaikille <3  

keskiviikko 14. marraskuuta 2012

kauraruudut


Keittiössä leijaileva tuoreen leivän tuoksu on yksi niitä ihanimpia leivonnan tarjoamia iloja, jotka saa jauhopeukalon innostumaan kauhan varteen vähän huonompanakin päivänä. Ja näiden nopeiden kauraruutujen teko uuninpellillä sopii oivallisesti harmaan marraskuisen aamun vaivattomaksi mielenpiristäjäksi. Riittää kunhan saa aineet sekaisin ja malttaa kohottaa taikinaa pellillä puolisen tuntia ennen uuniin lykkäämistä. Lopputuloksena ihanan rapeakuorista kauraleipää pehmeällä sisuksella ja terveyslisää saa tietenkin mukaan kikkailemalla vielä enempi leseiden tai jyvien kanssa. Olen tehnyt näitä milloin milläkin ohjeella, ja tällä kertaa ohje meni suurin piirtein näin, melko perinteiseen malliin mutta täysjyvällä höystettynä: 

Helpot kauraruudut: 
(1 uuninpellillinen)

5 dl vettä
4 dl kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
1/2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
4-5 dl vehnäjauhoja

pinnalle kaurahiutaleita

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi, sekoita keskenään kaurahiutaleet ja kuivahiiva ja lisää veden joukkoon. Sekoita joukkoon loput aineet ja vaivaa taikina tasaiseksi. Levittele levyksi uuninpellille leivinpaperin päälle vedellä kostutetuin tai jauhotetuin käsin. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita ja leikkaa kevyesti ruuduiksi esimerkiksi taikinapyörällä. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja rapea.