täytteet

Kuningatar-täyte

5 liivatelehteä
2,5 dl flora vispiä
200 g sunnuntai kuningatar- tuorejuustovalmistetta
0,5 dl-1 dl sokeria (tarkista maun mukaan)
2 tl vanilliinisokeria
1 dl mansikoita
1 dl mustaherukoita
1 dl vadelmia
1dl mansikoista sihdattua mehua

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa flora vispi vaahdoksi. Jos käytät pakastemansikoita, siivilöi sulaneista mansikoista mehu talteen. Sekoita kermavaahdon sekaan tuorejuusto, sokerit ja marjat. Kuumenna mansikkamehu kiehuvaksi, ota pois liedeltä. Purista pehmenneistä liivatteista kevyesti liika vesi pois ja liota liivatteet yksitellen mansikkamehuun samalla hyvin sekoittaen. Anna jäähtyä hetki (1-2 min). Kaada liivateseos hiljalleen ohuena nauhana muun vaahdon joukkoon kokoajan kevyesti sekoittaen. Täytettä voi käyttää sekä täytekakun väliin että juustokakkuun. Muista, että levitettyäsi täytteen pohjan päälle, sen tulee vielä hyytyä jääkaapissa vähintään 3-4 tuntia.




Vaniljamousse 

200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vaniljajogurttia
1 dl sokeria (tai maun mukaan)
2 tl vaniljasokeria
3 dl kermaa
5 liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 min ajaksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, vaniljajogurtti, sokeri ja vaniljasokeri. Vaahdota 2 dl kermaa ja lisää muuhun seokseen. Lämmitä 1 dl kermaa kattilassa kiehumispisteeseen ja ota pois liedeltä. Purista lionneista liivatteista liika vesi pois ja sekoita ne yksitellen kuuman kerman joukkoon kunnes seos on tasaista. Anna kuuman seoksen jäähtyä aivan pieni hetki ja lisää se sitten muun täytteen joukkoon ohuena nauhana ja samalla lastalla kevyesti sekoittaen. Sekoita lopuksi sähkövatkaimella seos nopeasti "kerran kunnolla läpi". Riippuen käyttötarpeesta voit antaa moussen olla ensin muutaman minuutin kylmässä, tai kaataa sen samantien esim hyydytettävän juustokakun pohjan päälle vuokaan. Jos käytät moussen kakun täytteeksi, kannattaa kakku pinota kakkuvuokaan joka on vuorattu ensin hyvin kelmulla, jolloin kaikki ei leviä pisin pöytiä. :)  Anna täytteen hyytyä jääkaapissa 3-4 tuntia tai mielellään yön yli. 



Vadelmatäyte

10 liivatelehteä

600 g jogurtti-rahkaa tai pehmeää vaniljarahkaa
2 dl sokeria
4 dl kuohukermaa
1-2 dl makeuttamatonta vadelmamehua (esim pakastevadelmista valutettua)
1-2 dl vadelmasosetta (esim siivilän läpi pakastemarjoista soseutettua)
1-2 tl vaniljasokeria (maun mukaan)

Soseuta vadelmat ja siivilöi mehu talteen. Ulkomaisia pakastemarjoja käytettäessä olisi hyvä kiehauttaa vadelmat pienessä määrässä vettä ennen soseutusta. Vadelmista irtoavat pikku siemenet saa hyvin eroteltua pois siivilöinnin avulla, jolloin täytteeseen ei joudu kovia "sattumia". Vatkaa kerma erikseen omassa kulhossaan vaahdoksi ja kananmunan valkuaiset erikseen omassa kulhossaan. Upota liivatteet kylmään veteen likoamaan noin 5 minuutiksi. Laita täytteen jogurtti-rahkat kulhoon ja sekoita joukkoon sokeri (itse käytin yhden purkin maustamatonta maitorahkaa ja kaksi purkkia maustamatonta bulgarian jogurttia). Kuumenna pieni määrä kermaa kattilassa kiehumispisteeseen ja ota pois liedeltä. Sekoita yksitellen joukkoon liotetut ja vedestä kuiviksi puristellut, pehmenneet liivatteet. Kun seos on täysin tasaista, lisää lämmin liivate-kermaseos rahkan joukkoon ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. Lisää sitten joukkoon kermavaahto parissa erässä kevyesti nostellen ja sen jälkeen valkuaisvaahto. Mausta seos vadelmamehulla ja soseella, sekä vaniljasokerilla. Lisää neste varovasti kokoajan kevyesti sekoittaen, ja tarkista maku. Mehun määrä on viitteellinen, jotta sen voi itse täsmentää makuunsa sopivaksi. Nyt täyte on valmista käytettäväksi! Käytä kakun täyttämiseen mielellään muovikelmulla vuorattua kakkuvuokaa, jonka pohjalle olet asettanut kakkupohjan. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli, kuitenkin vähintään 3-4 tuntia. Tästä määrästä riittää hyvin täytettä ainakin 24 cm halkaisijan kakkuvuokaan kahteen väliin. 


 (ohjetta muokattu omaan makuun, lähde: Kodin Kuvalehti 7/2012) 

Kerroscharlottakakku, jossa vadelmatäyte alhaalla ja persikkatäyte ylhäällä



Raikas persikkatäyte

10 liivatelehteä

600 g jogurtti-rahkaa tai pehmeää vaniljarahkaa
2 dl sokeria
4 dl kuohukermaa
1-2 dl laimentamatonta appelsiinimehua
2 purkkia valmista persikkasosetta (esim. Piltti)

 Vatkaa kerma erikseen omassa kulhossaan vaahdoksi ja kananmunan valkuaiset erikseen omassa kulhossaan. Upota liivatteet kylmään veteen likoamaan noin 5 minuutiksi. Laita täytteen jogurtti-rahkat kulhoon ja sekoita joukkoon sokeri (itse käytin yhden purkin maustamatonta maitorahkaa ja kaksi purkkia maustamatonta bulgarian jogurttia). Kuumenna pieni määrä kermaa kattilassa kiehumispisteeseen ja ota pois liedeltä. Sekoita yksitellen joukkoon liotetut ja vedestä kuiviksi puristellut, pehmenneet liivatteet. Kun seos on täysin tasaista, lisää lämmin liivate-kermaseos rahkan joukkoon ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. Lisää sitten joukkoon kermavaahto parissa erässä kevyesti nostellen ja sen jälkeen valkuaisvaahto. Mausta seos appelsiinimehulla ja persikkasoseella. Lisää neste varovasti kokoajan kevyesti sekoittaen, ja tarkista maku. Mehun määrä on viitteellinen, jotta sen voi itse täsmentää makuunsa sopivaksi. Nyt täyte on valmista käytettäväksi! Käytä kakun täyttämiseen mielellään muovikelmulla vuorattua kakkuvuokaa, jonka pohjalle olet asettanut kakkupohjan. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli, kuitenkin vähintään 3-4 tuntia. Tästä määrästä riittää hyvin täytettä ainakin 24 cm halkaisijan kakkuvuokaan kahteen väliin.  

(ohjetta muokattu omaan makuun, lähde: Kodin Kuvalehti 7/2012)