tiistai 29. tammikuuta 2013

runebergin tortut

Hyvää alkanutta vuotta 2013 kaikille :) Tammikuu lähentelee jo loppuaan ja kuun vaihteen jälkeen onkin taas perinteisten leivonnaisten, runebergin torttujen ja laskiaispullien aika. Näistä ensimmäisiä meillä pidetään erityisesti arvossa. Olen hankkinutkin tortuille ihan varsinaisen tarkoitukseen sopivan silikonisen runebergin torttu-vuoan, jonka avulla saa ihan kivasti tasakokoisia leivoksia aikaan. Rakenne tortuissa on juuri uunista tultuaan vielä niin pehmoinen, että jäähtymiselle kannattaa antaa aikaa välttääkseen leivosten murtumisen. Enimmäkseen runebergin tortut taidetaan lopuksi maustaa/ kostuttaa manteliliköörillä tai punssilla, mutta käytän itse amaretto- makusiirappia, joka on alkoholiton makea mantelinen makusiirappi ja sopii makunsa puolesta juuri runebergin torttuihin todella hyvin. Makusiirappeja löytyy useita makuja, ja niitä voi käyttää esim. kahvijuomissa leivonnan lisäksi. Voin suositella lämpimästi kokeilemaan.

Runebergin tortut:
(8-10 kpl)

225 g voita
1 1/2 dl sokeria (voi laittaa myös puolet määrästä fariinisokeria)
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
1 1/2 dl korppujauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa

kostutus:
amaretto- makusiirappia
(esim. Monin Amaretto- makusiirappi)

koristeluun:
vadelmahilloa ja tomusokerikuorrutusta reunoille


Vaahdota voi ja sokeri, lisää joukkoon kananmunat. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Annostele taikinaa vuokiin enintään puolet niiden tilavuudesta, ne nousevat paistumisen aikana aika kivasti. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia, riippuen mitä vuokia käytät. Tarkkaile siis kypsymistä loppuvaiheessa. Anna leivosten jäähtyä rauhassa, mutta suojaa kuivumiselta. Kostuta leivoksia kevyesti  dippaamalla ne yksitellen makusiirapissa syvällä lautasella ja koristele. Annostele nokare hilloa keskelle leivosta ja pursota tomusokerikuorrutteella rengas hillon ympärille. Nautitaan Runebergin päivänä tai jo hyvissä ajoin kun makeanhimo yllättää! :)  

4 kommenttia:

  1. Nam! Muistatko mistä hankit vuoat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kyllä tuoreet kotitekoiset runebergin tortut on aika namia :) Eihän niitä kerralla montaa syödä mutta yksi per herkuttelija kahvin kera on ihan kiva satsi jos vaikka vieraita tulossa juuri sille päivälle.
      Runebergintorttuvuoka jota käytän on Iloleipurien silikonivuoka. Esim tämän linkin takaa lisää tietoa vuoasta:

      http://www.iloleipuri.fi/tuotteet/Runebergintorttuvuokasilikoni/193

      ...olisikohan se ollut joku Prisma tms isompi tavaratalo josta aikanaan hankin. Varmaan löytyy vieläkin! Vuoka on tosi hyvä ja sillä paistuu tortut siististi yhdessä "astiassa" ja pullahtavat kypsinä vuoasta nätisti ulos kun muistaa vain ensin antaa jäähtyä.

      Poista
  2. Hei! Voisitko kertoa, miten saat noista Runebergin tortuista noin tasakattoisia? Olet ilmeisesti kääntänyt ns. pohjan yläpuolelle, koska leivoksen "katto" on noin tasainen. Mutta oletko leikannut pohjasta palan pois, jotta leivokset pysyvät noin tasaisesti pystyssä? Kiitos avustasi etukäteen. Terveisiä ja hyvää jatkoa toivottelee Riikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Riikka! Kiva kun kävit blogissani. Arvasit oikein. :) Runebergin tortut olen tosiaan tainnut kääntää ylösalaisin ja kuperan osan leikkaamalla pois saa vähän vähemmän keikkuvia yksilöitä tarjolle. Kannattaa kokeilla :) Pahoittelut että vastaus kesti näin pitkään... -ilona

      Poista