perjantai 13. huhtikuuta 2012

sitruunaiset toscapalat


Nämä sitruunaiset toscapalat ovat varsinaista herkkua. Tein tällä kertaa perinteisen pyöreän kakun sijaan pellillisen sitruunalla maustettua toscakakkua. Sitruuna antaa toscapaloille raikkaan keväisen säväyksen sen lisäksi, että pohjasta tuli myös normaalia toscakakkua reilusti kosteampi. Pellille tehtynä hyvä juttu on myös se, että pohja jää ohuemmaksi kuin kakkuvuoassa paistettuna. Näin kokonaisuudessa on aavistuksen "keveämpi" tuntu ainakin omaan makuuni, vaikka tätä herkkua ei sitten muuten voikaan luokitella kevyiden leipomusten joukkoon. :)
Ohje on Yhteishyvän reseptejä ja löytyy myös netistä täältä. Olen tuplannut määrät valmiiksi sopimaan uunin pellillä paistettavaksi, mutta ohjeen voi puolittaa jos tykkää käyttää kakkuvuokaa.
Täytyypä tällä ohjeella mennä jatkossakin, niin maukas pohjasta tuli. Ja sitruunan kirpeyttä on turha pelätä, sillä oma happamia makuja karttava "koekanini" täällä kotona ei edes havainnut sitruunan olemassaoloa leivonnaisesta vaikka kuinka tenttasin... Makua sitruuna siis näihin antaa mutta ei kirpeyttä. :)


Sitruunaiset toscapalat:
(iso uuninpellillinen, noin 25-30 palaa) 

4 kananmunaa
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
( 1 tl vaniljasokeria)
1 dl maitoa tai kermaa
200 g voita tai margariinia
1 sitruunan raastettu kuori
4-5 tl sitruunan mehua

kuorrutus
150 g voita
200 g mantelilastuja
2 dl sokeria
1 dl maitoa tai kermaa
2 rkl vehnäjauhoja

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää muna-sokerivaahtoon sitruunan raastettu kuori ja mehu. Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää taikinaan kevyesti sekoittaen. Sulata voi juoksevaksi ja sekoita maidon kanssa taikinan joukkoon. Paista leivinpaperilla päällystetyllä uuninpellillä 175 C uunin alatasossa noin 20 minuuttia. 

Valmista kuorrutus. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna samalla sekoitellen. Anna kiehua hiljalleen kunnes seos sakenee. Levitä kuorrutus paistetun pohjan päälle tasaisesti ja paista kakkua vielä noin 10 minuuttia 200 C uunissa, kunnes pinta on kauniin vaaleanruskea. Tarkkaile ettei kuorrutus pääse tummumaan liikaa, omasta mielestäni alle 10 minuuttiakin pinnan paistamista riittää. Anna jäähtyä, leikkaa paloiksi ja tarjoile. Nämä häviävät käsistä! :)

Rentouttavaa viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti