lauantai 28. huhtikuuta 2012

sima

Sitruunainen, sokerinen makea sima.. mikäs sen parempaa vappujuomaa!  Tässä meidän perheen siman teon ohjeet ja vinkit. Tällä ohjeella tulee reilut 8 litraa simaa. Ei kaipaa muuta kuin munkit seuraksi. :)


Sima

8 litraa vettä
500 g fariinisokeria
500 g taloussokeria
2-3 sitruunaa
2 pienen herneen kokoista palleroa tuorehiivaa,
eli n. 1/4 tl tuorehiivaa
rusinoita

Valmista sima suureen n.10 litran kattilaan tai kannelliseen saaviin. Kiehauta osa vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loppu vesi, tarkista että neste on kädenlämpöistä. Ota pieni osa nestettä erilleen ja sekoita siihen tuorehiiva. Jos käytät kuivahiivaa, käytä myös sen vaatimaa lämpimämpää nestettä. Kaada hiivaseos muun siman joukkoon. Pese sitruunat huolellisesti. Viipaloi sitruunat siivuiksi ja aseta siman päälle kellumaan. Jätä kannat käyttämättä. Anna siman tekeytyä kattilassa/ saavissa kannen alla ilmatiiviisti 1-2 vrk huoneenlämmössä. Pullota sima 1-2- vrk kuluttua. ÄLÄ sekoita simaa. Laita jokaisen pullon pohjalle muutama rusina ja 1 tl sokeria. Kaada sima pulloihin suppilon läpi, sulje pullot. Paine pulloissa kasvaa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. Kun rusinat ovat nousseet pintaan, on sima valmista. 
Sima valmistuu huoneenlämmössä noin 3 vrk aikana, kylmässä noin viikossa. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä viikon kuluessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti