maanantai 14. marraskuuta 2011

porkkanakakku appelsiinisiirapilla


Kestosuosikkimme porkkanakakku sai tällä kertaa kaverikseen appelsiinisiirapin. Appelsiinia on myös kuorrutteessa appelsiinin kuoriraasteen muodossa ja loraus mehuna. Tykkään itse käyttää mieluummin aitoja raaka-aineita esanssien ja valmiiksi maustettujen maitotuotteiden sijaan, ja siksi tässäkin on näitä kuoria sun muita makua antamassa. Toki kakun kuorrutteen tekemiseen voi yhtä hyvin käyttää valmista appelsiini-tuorejuustoa, mutta silloin kannattaa vähentää kuorrutteeseen tulevan tomusokerin määrää. Tällä ohjeella tulee kakku noin 10 hengelle.

Porkkanakakku

4 kananmunaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia (laitoin aavistuksen reilummin)
1 tl vanill.sokeria
0,5 tl suolaa
4 porkkanaa
1,5 dl öljyä
1 dl mantelirouhetta

Appelsiinisiirappi:
1 dl appelsiinituoremehua
1 dl sokeria

kuorrutteet:

1) Perinteinen tuorejuustokuorrute:
400 g tuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria tai maun mukaan
1 tl vanill.sokeria
1/2 appelsiinin mehu (käsin puristettu)
appelsiinin kuorta raastettuna 

TAI vaihtoehtoisesti

2) Pursotettava voi-tuorejuustokreemi:
100 g margariinia
tomusokeria maun mukaan
300 g tuorejuustoa
loraus kermaa tai appelsiinimehua
appelsiinin kuorta raastettuna

Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Vatkaa sokeri ja kananmunat sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vaahtoon samalla sekoitellen porkkanaraaste, kuivat aineet ja öljy. Paista kakku 190 asteisessa uunissa, voidellussa kakkuvuoassa uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Varo avaamasta uunia liian aikaisin, ettei kakku lässähdä. Tarkkaile ettei kakku pala. Jos pinta alkaa saamaan liikaa väriä, paistumisen loppuvaiheessa voi asettaa kakun päälle palasen leivinpaperia suojaamaan pinnan palamiselta. Tarkista kakun kypsyys cocktail-tikulla tms painamalla kakun keskeltä, jos tikkuun ei tartu enää taikinaa, on kakku valmis. Kumoa kakku vasta jäähtyneenä (tämä kestää, varaa aikaa jäähtymiseen). Valmista appelsiinisiirappi keittämällä siirapin aineksia kattilassa kevyesti sekoitellen, kunnes seos paksuuntuu hieman ja muuttuu siirappimaiseksi. Painele kypsään kumottuun kakkuun esim cocktail-tikulla reikiä. Sivele kakun pinta kokonaan appelsiinisiirapilla esim. pullasutia käyttäen, reunoja myöten. 

Valmista kuorrute valintasi mukaan.
1. kuorrutteessa kaikki ainekset sekoitetaan keskenään sähkövatkaimella ja levitellään kakun päälle. Annetaan tekeentyä jääkaapissa vielä tovin aikaa.
2. kuorrutuksessa vatkataan ensin voi ja tomusokeria, kunnes pehmeää. Lisätään tuorejuusto ja valittu neste ja vatkataan sekaisin. Sekoitetaan joukkoon appelsiinin kuoriraaste. Lisätään vielä tomusokeria kunnes kuorrutus on sopivan "ryhdikästä" pursotettavaksi. Pursota tai levitä kakun päälle ja koristele haluamallasi tavalla! 
Itse tein tällä kertaa tuon 2. vaihtoehdon eli voi-tuorejuustokreemin ja oli kyllä hyvää ja hyvin pursotettavaa.  Kannattaa vain huolehtia että raaka-aineet ovat tarpeeksi kylmiä. 
Vinkki: Jos haluat säännöstellä kuorrutteen makeutta tarkemmin, kannattaa ehdottomasti käyttää maustamatonta tuorejuustoa, jolloin ainoa makeutus tulee itse annosteltavasta tomusokerista. Näin  porkkanakakun maut pääsevät oikeuksiinsa tulematta hurjaksi sokeripommiksi. :) 
Tarjoilussa kuvassa näkyvä kastike on tyrnisosetta. Hyviä herkkuhetkiä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti