sunnuntai 9. joulukuuta 2012

puolukkainen juustokakku


Hyvää 2. adventtisunnuntaita! :)
Viikonloppuna on kiva leipoa jotain makeaa perhepiirissä herkutteluun. Näin joulun alla teki mieli jotain vähän erilaista joten maustoin pohjaa kanelilla ja täytteessä maistuu kermaisen täyteläinen kondensoidun maidon makeus ja kirpeät puolukat. Nämä olivatkin oikein toimiva makupari. Kakku on parhaimmillaan rauhassa lepäiltyään uunista oton jälkeen ja vielä jäähdyttyään täysin jääkaapin kautta. Tarjoilun kanssa ei siis kannata kiirehtiä. Tämä ohje on sopiva 24 cm halkaisijan irtopohjavuokaan ja täyteläisen koostumuksensa  puolesta menekkiä voi mielestäni laskea noin palan per henkilö eli on aika riittoisakin.

 Puolukkainen juustokakku:

80 g sulatettua voita
300 g täysjyvädigestivekeksejä
kanelia

400-600g Philadelphia juustoa (käytin 400g)
1 prk kondensoitua maitoa
4 kananmunaa
n. 1dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
n. 1-2 dl puolukoita (käytin pakasteesta)

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Valmista ensin pohja. Sulata rasva ja hienonna keksit muruksi esimerkiksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Sekoita keksimuruihin sulatettu rasva ja mausta kanelilla maun mukaan. Painele seos irtopohjavuokaan pohjalle ja reunoille. Vuuan pohja kannattaa vuorata ensin leivinpaperipalalla, jotta valmista kakkua saa liikuteltua helpommin tarjoiluastialle. Notkista täytettä varten tuorejuusto sähkövatkaimella sekoittaen ja lisää joukkoon kondensoitu maito. Sekoita kunnes seos on tasainen. Lisää joukkoon munat (yksitellen), jauhot (siivilöiden) ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin tasaiseksi. Lisää seos irtopohjavuokaan taikinapohjan päälle. Ripottele lopuksi jäiset puolukat kakun päälle, ne uppoavat kyllä osin täytteeseen mutta eivät näin värjää kakkua. Paista noin tunti uunissa 150 asteessa. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja siirrä sitten vielä jääkaappiin viilenemään ennen tarjoilua. Tarjoilua varten voi säästää osan puolukoista ja ripotella koristeeksi kakun pinnalle. 
(Käytin suuntaa antavana ohjeena juustokakun ohjetta,
joka omana kokoonpanonaan löytyy täältä. )

torstai 6. joulukuuta 2012

kardemummakakku


Tämä on yksi lempikuivakakuistani näin talviseen aikaan. Kakkuhan maistuu ihan pullalle ja kardemumma on mielestäni yksi ihanimpia mausteita. Kuivakakku- luokituksestaan huolimatta tämä leipomus on kaikkea muuta kuin kuiva. Koostumus jää ihanan kosteaksi sisältä, kun ottaa kakun pois uunista oikeaan aikaan: juuri kun cocktail-tikulla kokeiltaessa taikinaa ei tartu enää tikkuun. Alunperin Kinuskikissalta löytynyt ohje on välillä leipoutunut tilanteen mukaan muffinsseina, kakkuna, uuninpellillisenä "piirakkapaloiksi" jne. Lisäsin ohjeeseen omat pikku muutokseni koristelun suhteen, mutta aivan alkuperäisenä Kinuskikissan ohjeena kakku löytyy tuolta linkin takaa, sieltä vain kurkkaamaan. Itselläni ongelmana tämän kakun suhteen on ollut yksi asia: miten saada kuvattua se tänne blogiin, ennen kuin se on jo paremmissa suissa tai matkalla maailmalle.. no, tässä on nyt jonkinmoista kuvaa edes havainnollistamassa lopputuloksen ulkokuorta. Vaikka sisältöhän se näissä kakkutouhuissa ratkaisee. Suosittelen siis kokeilemaan. ;)

Kardemummakakku:

150 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa (ei jauheena)
2 dl maitoa

 pinnalle:
rusinoita
mantelilastuja
raesokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen nopeasti sekoittaen. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Voitele ja korppujauhota pienikokoinen (halkaisija n. 20 cm) irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle rusinoita, mantelilastuja ja raesokeria. Paista 180-200 asteessa uunin keskitasolla 35-40 minuuttia. Suojaa pinta tarpeen vaatiessa foliolla. Jäähtyneenä kakun päälle voi vielä halutessaan siivilöidä "lumisen" tomusokerihunnun juuri ennen tarjoilua. 

Sydämellisesti tervetuloa uusille lukijoille!
Ainakin minusta näyttää että joku on tänne aivan viime aikoina tupsahtanut.
...ja tunnelmallista Joulun odotusta kaikille <3