maanantai 26. syyskuuta 2011

mango-valkosuklaakakku

 


Tämän hedelmäisen hyydykekakun tein anopilleni hänen syntymäpäivänsä kunniaksi. Lisäsin säilykemangopaloja valkosuklaatäytteen joukkoon (ohje löytyy aiemmista kakuista) mehevöittämään makua ja tuomaan vähän lisärakennetta. Kakun kiille on tehty mango-appelsiini- mehusta ja koristeet ovat tummaa suklaata ananaskirsikoiden kera. Pohja on perinteisistä domino-kekseistä. Kiilteen tekoa pitääkin ensi kerralla huomioida jättämällä tarpeeksi tilaa täytteen ja vuoan yläreunan väliin myöhemmässä vaiheessa lisättävää kiillettä varten. Tällä kerralla kävi niin, että hyytynyttä täytettä oli vuoassa jo niin runsaasti, ettei kaikki valmistamani kiille mahtunutkaan enää vuokaan. Kun ei reunakalvoakaan tähän hätään ollut jäljellä, millä korkeutta olisi voinut jatkaa, jäi kiille hieman ohuemmaksi kuin oli tarkoitus. Tämä näkyy kuvassa hieman korostuneemmin kuin luonnossa, kun kakun täyte heijastuu kiilteen alta. No mutta makuyhdistelmä oli toimiva ja ensi kerralla enemmän tilaa kiilteelle ettei jää ylimääräiset kiillemehut pöydälle lojumaan! :) 

omenajuustokakku

 

Kyllä, tämä on juustokakku isolla J:llä. :) Hämäävästä ulkonäöstään huolimatta ei ole piirakka eikä edes torttu. Syksyn antimia hyödyntääkseni päätin leipoa pienen uunissa kypsennetyn juustokakun, joka on saanut täytteeseensä ja pinnalle omenasiivuja kanelin kera. Maistuva kokonaisuus jonka johdosta suosittelenkin kokeilemaan erilaisia täytevaihtoehtoja! Tässä juustokakun perusohje omien lisäysteni kera:

 Omenajuustokakku 

pohja:
150 g margariinia
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä

täyte:
250 g rahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa 
2 kananmunaa
1- 1,5 dl sokeria (maun mukaan)
1/2 rkl vaniljasokeria
1- 2 rkl perunajauhoja
4-5 pienehköä omenaa siivuina
kanelia


Vuoraa irtopohjavuoka (20- 22 cm) leivinpaperilla. Valmista pohja:  vaahdota rasva ja sokeri, lisää kananmuna vatkaten. Lisää taikinaan jauhot ja vesi ja sekoita nopeasti (täytteen valmistuksen ajaksi voit siirtää taikinan hetkeksi kylmään). Valmista täyte: sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään, viipaloi omenat. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille kylmällä vedellä kostutetuin käsin. Aseta noin puolet omenasiivuista pohjan päälle, mausta kevyesti kanelilla. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Asettele pinnalle loput omenat ja ripottele päälle kanelia. Paista 175- asteisessa uunissa alatasolla noin tunti. Anna kakun vetäytyä viileässä ennen tarjoilua. 

kevyet banaani-muromuffinssit


Ravitsevat mutta kevyet banaani-muromuffinssit, tai toisin sanoen aamiaismuffinssit, maistuvat mainiosti myös välipalaksi. Ohjeeseen voi yhdistellä täytteitä makunsa mukaan ja entistäkin terveellisemmäksi sitä voi muokata käyttämällä osin täysjyväjauhoja tms. Huomaa jo valmiiksi vähäinen rasvan määrä! :) Ohjeen on  Frendien keittokirjasta. Tässä käytetyn banaanisoseen tilalla voi halutessa käyttää muutakin hedelmää, mutta mielestäni banaani antaa sopivaa mehevyyttä tekemättä taikinaa kuitenkaan liian veteläksi. Huomaa, että näiden on tarkoituskin maistua vähemmän makeilta, mutta jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman sokerin määrää. Ohjeesta tulee noin 12-15 muffinssia.


Banaani-muromuffinssit

3,75 dl aamiaismuroja, kuten All-Bran (käytin Fitness fruit-muroja)
3,1 dl piimää
2 pientä kypsää banaania soseutettuna
2 rkl kasviöljyä
0,6 dl hunajaa
0,6 dl fariinisokeria (käytin tummaa ruokosokeria)
1 kananmuna
3,75 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
1,75 dl rusinoita, kuivattuja hedelmiä tai pähkinöitä hienonnettuna (käytin rusinoita ja pähkinöitä)

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele tavallinen 12 muffinsin muffinssipelti ja jätä odottamaan. Sekoita murot ja piimä kulhossa ja anna murojen turvota pehmeiksi, noin 5 minuuttia. Sekoita banaanit, öljy, hunaja ja sokeri sähkövatkaimella tasaiseksi murojen turvotessa. Lisää joukkoon kananmuna ja sitten muroseos. Yhdistä eri kulhossa kuivat aineet keskenään ja lisää seos taikinaan. Älä sekoita liikaa, ettei muffinsseista tule sitkeitä. Kääntele lopuksi rusinat tms joukkoon lastalla. Jaa taikina voideltuihin paistosyvennyksiin ja täytä reunoja myöten. Paista 20-25 minuuttia, kunnes reunat alkavat ruskistua ja cocktail-tikulla pistettäessä tikkuun ei tartu taikinaa. Anna muffinsien jäähtyä 5 minuuttia, nosta ne sitten ritilälle ja anna jäähtyä kunnolla tai nauti lämpiminä. Säilytä muffinsit ilmatiiviisti.